Активни действия за преодоляване на проблема с изсъхналите дървета, нападнати от корояд и други вредители предприемат служителите на Южноцентралното държавно предприятие – Смолян.
Работна група към предприятието действа още от констатирането на проблема и вече отчете първи данни от дейността си, съобщиха от ръководството на ЮДЦП.
Към 12 август, на територията на Южноцентралното държавно предприятие, са засегнати и изсъхнали 13 723.2 дка горски площи. Количеството поразена лежаща маса е 141 013 куб. м. В изнесените данни влиза и неусвоимата засегната и изсъхнала площ, както и неусвоимата дървесина, попадаща в недостъпни басейни.
Освободените към момента площи са 427 дка, от които приблизително 10% са подходящи за залесяване. Усвоената засегната от вредителите дървесина е 7 412 куб. м.
Само за последната отчетена седмица, на територията на предприятието са освободени над 100 дка и са усвоени около 2 000 кубика изсъхнала дървесина. „Колегите полагат огромни усилия за справяне с нападналите от вредители територии и спасяване на горите в региона. Освен с почистване и изнасяне на увредената дървесина, ние работим и за преодоляване на проблема чрез превантивна работа в горските територии", коментира директорът на ЮЦДП инж. Ботьо Арабаджиев. Той добави, че дейностите не са кампанийни, а са част от ежедневните задължения на служителите на предприятието.
Работната група към предприятието заседава всяка седмица, а в близките дни ще бъдат представени още методи за ограничаване на щетите от нападенията на корояд и други вредители. Някои от тях се реализират за първи път в България и са в синхрон с добрите европейски практики в лесовъдството.
Подробна информация за инвентаризираните и освободени площи, както и за количествата усвоена дървесина, могат да бъдат намерени на сайта на ЮЦДП - http://ucdp-smolian.com, посочиха от държавното предприятие.
24smolian.com 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I