Традиционният празник на арденските родове тази година ще се проведе на 13 август. Това каза Захаринка Атанасова, служител от кметството на село Арда и бивш председател на читалище „Извор - 1920", цитирана от Фокус. По думите й съборът на арденските родове е станал вече традиция. След 20-годишно прекъсване той е възстановен през 1993 година. „Този събор се провежда винаги на Илинден, но ние го видоизменихме малко. Направихме го в последната събота и неделя на месец юли, а след това променихме датата за началото на месец август, за да не се събират всички села, които празнуват такива Илинденски събори на една и съща дата", каза Атанасова. Съборът на арденските родове запазва автентичните родопски традиции и ги предава на идните поколения. По време на събора в селото се събират много арденци, които работят в други краища на страната и такива, които живеят в чужбина. „Всички кореняци се интересуват и питат кога ще се проведе събора, за да може да се освободят за тези дни и да се завърнат в родното село", каза Атанасова. Тя добави, че в момента има и пристигнали специално за събитието арденци, живеещи в Испания. По време на традиционния събор Арда се пълни с гости и туристи, а това допринася и за развитието на туризма. „Идват деца и внуци, опознават се родовете и се събират, а по този начин се запазва българският корен. Традициите също, а те трябва да се запазят. Традициите при нас са автентични и не са видоизменени. Те са в най-чистият вид, така както е било по времето на нашите прадеди", каза Атанасова. Тя поясни, че тази среща е и повод да се опознаят родовете, защото има случаи, в които хора, живеещи от дълги години в чужбина не си познават роднините. „Тези срещи помагат, за това роднините да се опознаят, защото много често вече се случва човек да не познава рода си. В това разделение, което се получи заради това, че всеки заминава някъде да работи и да изкарва прехраната си, забравя рода си. Има родове, които не се познават кой на кого е роднина. И ако се случи да се залюбят млади, а в същото време и роднини това е срам за родителите", посочи Атанасова. Тя добави още, че по време на тази родова среща, всяка къща, която през годините е била затворена и празна, се пълни и оживява. 24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I