Южноцентралното държавно предприятие представи иновативна техника, с която ще се изправи срещу проблема с нападенията от корояд и съхнещите дървета в Смолянско. Тя се базира на най-новите и съвременни методи за борба с вредители, базирани на австрийския и немския опит, съобщиха от ЮЦДП.
На територията на ДГС Ардино и ДЛС Женда са заложени нов вид феромонови уловки-мрежа. Целта е да се повиши ефективността при хващане на възрастни насекоми.
Според статистиката, улавянето на една женска довежда до редуциране на популацията с 16 000 насекоми. От предприятието отбелязват, че това може да доведе до значителен напредък в борбата срещу нападенията от върхов корояд и последиците за природата в региона.
Заложени са и нов тип „дървета-уловки" (ловни дървета). Те ще бъдат част от системата за интегрирана растителна защита, която се въвежда в ЮЦДП.
През третата десетдневка на месец август предстои отчитане на резултатите.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Сетиха се най-накрая за нещо смислено, но се опасявам че ще им трябват хиляди такива уловки, за които нямат пари защото си купиха модерни джипове

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I