Областният управител Недялко Славов бе домакин на среща, инициирана от Министерство на земеделието и храните и МВР, на която бяха поканени  всички заинтересовани страни- кметове на общини, общински съветници, медии, неправителствени организации. В срещата участваха заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, заместник-изпълнителният директор на ИАГ инж. Красимир Каменов, директорът на ЮЦДП инж. Ботьо Арабаджиев, главен комисар Николай Николов - директор на ГД ПБЗН към МВР, комисар Симеон Цървуланов – директор на РД ПБЗН.
Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов заяви, че са необходими съвместни усилия на институции и на местното население за справяне с проблема с корояда по иглолистните култури. По време на дискусията той припомни,  че основната част от иглолистните борови насаждения в страната са създадени през втората половина на миналия век с цел да се намали ерозията и да се подобри водоохранната функция на горите. „Голям процент от тези насаждения са създадени именно тук, в сърцето на Родопите, и днешното здравословно състояние на тези култури, буди голяма тревога. Те са извън своя естествен ареал и по тази причина са податливи на нападение от вредители и последващо съхнене, както и на влияние на различни абиотични фактори, като снеголоми и силни дъждове. Поразената дървесна растителност създава висока опасност от пожари", беше подчертано по време на дискусията. Зам.-министър Костов информира, че още в началото на тази година е проведено национално съвещание за идентифициране причините и последиците от съхненето и набелязването на мерки, които да се вземат, както и на очертаването на очакваните резултати. Той подчерта, че се налагат спешни лесотехнически мерки, като предупреди, че не може да има бързо възстановяване на горите от същия вид, тъй като няма естествено възобновяване. Изготвен е план за спешните мерки, които трябва да се вземат на територията на областите Смолян и Кърджали, където има най-много борови насаждения, информира директорът на ЮЦДП инж. Ботьо Арабаджиев. 80% от повалената от снеголома през март 2015г. дървесина в държавните гори е извлечена, като към момента са отложени редовните сечи и с предимство се извършва почистване и извличане на останалата паднала дървесина.
Зам.-министър Георги Костов информира, че през тази година се намалява цената за местното население за добитата увредена дървесина за огрев от 3 на 1 лв. за кубически метър спрямо миналата година.
Определени са критериите за наблюдение на горските площи, поразени от корояд, и са класифицирани няколко вида територии според степента на поражения. Създадена е организация чрез Регионалните дирекции по горите да се изготвят предписания на собствениците на частни и общински имоти, където има налична пострадала дървесина за необходимите мерки. В случай, че собствениците сами не могат да извършат необходимите действия, могат да сключат договор с ЮЦДП, което да извърши необходимите лесозащитни мероприятия и действия по прочистване на горите им вместо тях. Срокът за съгласуване за изваждане на каламитетната, повредената дървесина, който досега отнемаше повече от 2-3 седмици,  понякога и месец, е съкратен за максимум до 7 дни.  Изготвени са инструкции до РДГ, териториалните поделения на държавните предприятия, Асоциациите „Общински гори" и „Горовладелец".
24smolian.com
   
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Ама до айсе оти спахте бре, лю врить сте с бае големи заплатки от 2000 нагоре, кой дави свъри вашета работа? Ама е време скоро да ви сменяме , стига ви толкова

    ОтговорИзтриване
  2. това не е управление, момчета. Управлението изисква навременна реакция, пък вие много сте спали...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I