Ръст на заплатите, родопчани получават средно по 706 лева на месец

Родопчани работят за 353 хляба и 470 кофички кисело мляко на месец, установи проверка на 24smolian.com. Точно толкова от двата вида продукти могат да се закупят със средна работна заплата от 706 лева за региона, която бележи ръст от 5,7% спрямо първото тримесечие на т.г., сочат данните на националната статистика. За обществения сектор средното месечно възнаграждение е 823 лв., а за частния - 668 лева.

Най-голямо увеличение на заплатите е отчетено в секторите „Строителство” - 18.1%, „Селско, горско и рибно стопанство” - 14.8% и „Транспорт, складиране и пощи“ - 8.8%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата са „Финансови и застрахователни дейности” - с 8.1%, „Административни и спомагателни дейности” - с 6.2% и „Операции с недвижими имоти” - с 5.2%.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2016 г. се увеличава с 12.8%.

Най-високи заплати получават служителите в „Добивна промишленост” - 992 лв., „Селско, горско и рибно стопанство” - 931 лв. и „Операции с недвижими имоти” - 925 лева. Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности” - 423 лв., „Транспорт, складиране и пощи” - 470 лв. и „Хотелиерство и ресторантьорство” - 497 лева.

Област Смолян е на 23-то място по показател „средна работна заплата”. Най-високи възнаграждения получават наетите в областите София (столица) - 1 279 лв., Стара Загора - 938 лв., Враца - 907 лв., и Варна - 901 лева.

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян към края на юни 2016 г. се увеличават с 0.9% спрямо края на март 2016 г. и достигат 31.3 хил., като увеличението на наетите в частния сектор е с 1.4%, а в обществения сектор наетите по трудово и служебно правоотношение намаляват с 0.7%.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I