www.24smolian.com

Световен форум по еко-гастрономия в Торино: Родопски евродепутат представи смилянски фасул пред 5000 делегати

вторник, 27 септември 2016 г.1коментара

Владимир Уручев участва в световен форум по еко-гастрономия и кулинарно наследство в Италия. Поканата към българския евродепутат бе отправена от международното движение Slow Food. Форумът е най-голямото гастрономическо изложение за биологично чисти и произведени по щадящ околната среда начин, продукти - TerraMadreSalonedelGusto 2016, което се проведе в Торино.
В рамките на международния форум Владимир Уручев участва в конференция, посветена на запазване на биоразнообразието на Балканите и представяне на резултатите от проекта ESSEDRA, насочен към европейската интеграция на страните от Балканите и Турция чрез насърчаване на устойчиви модели за развитие на селските райони. В резултат от изпълнението на проекта са идентифицирани над 300 традиционни продукта и е въведена в действие програма за подкрепа на достъпа до пазари на дребните производители с техните традиционни продукти. В своето изложение Владимир Уручев очерта основните предизвикателства пред земеделския сектор в Европа, продиктувани от глобалния демографски прираст на населението, климатичните промени и изчезващото биоразнообразие.Той отбеляза, че осигуряването на продоволствена сигурност в Европа е тясно свързано със съхраняване на европейския модел на земеделие, в основата на който са малките производители, прилагащи щадящи околната среда земеделски практики. В тази връзка Уручев изтъкна потенциала на Балканите да се утвърдят като модел за устойчиво земеделие, чрез използване на техните конкурентни предимства - съхранено биоразнообразие, богато културно наследство, висококачествени традиционни продукти.
В седмото издание на форума взеха участие 5000 делегати от 160 страни, над 800 изложители и 300 президиума Slow Food. Тази година делегатите от българска страна бяха повече от 50 души – производители, учени, готвачи, журналисти, природозащитници, млади хора. България бе представена на изложението с традиционни продукти, част от президиумите на СлоуФуд България - розов домат от Куртово Конаре, смилянски фасул, месо от Източнобалканска свиня, зелено сирене от Черни Вит, навпавок от Горно Драглище, млечни продукти от каракачански овце. 
24smolian.com

Изпрати :

+ коментара + 1 коментара

Анонимен
27 септември 2016 г., 13:05

а момчиловско млеко нема ли..ха.ха и момчиловско сириние

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I

 
24 СМОЛЯН