Общината с оздравителен план
Най-големите задължения на Община Неделино са натрупани в периода 2011-2015 година. Това стана ясно по време на последната сесия на разпоредителния орган в родопския град. Кметът Боян Кехайов направи по искане на общинските съветници  разбивка на предишните периоди. От тях стана ясно, че при задължения от 150 000 лева през 1990 г., те достигат в мандата на Стоян Беширов до рекордните за малката община 6 802 591 лева. До октомври 2011 г. просрочените задължения възлизат на 550 000 лв. До края на годината след запори, фактури и съдебни решения те вече са в размер на 1 254 076 лв., достигайки до близо 7 млн.лв. в края на мандата на Беширов през 2015 г. Най-големи задължения Общината е натрупала към ЕТ „Асо”-Асен Младенов, „Енерджи Ефект”ЕАД, „Неделино 2013” ДЗЗД, „Дюлгер”ЕООД, ЕТ „Анри-64-Андрей Кехайов”. Отклонените целеви средства са били в размер на 1 460 033, стана ясно от отговорите на кмета Боян Кехайов на питанията на общинските съветници. Към момента задълженията към частен съдебен изпълнител възлизат на 1,7 млн.лв. Сградата на училището в Горно Неделино е било запорирано от ЕТ”Величко Сидеров”, след като като е имало одобрено финансиране по ФАР, но не е отчетен проекта и не е направено плащане, посочи Кехайов. По думите на кмета, европроектите са се управлявали некачествено, а санкциите са били налагани заради промени в проекти без съгласуване с Държавен фонд „Земеделие”. След проверки на новото ръководство е станало ясно, че в счетоводството на Общината има разлика между справката на доставчици и справката по счетоводни данни в регистрите. „Все още се представят фактури за извършени услуги, които не са осчетоводени. Няма ги в общината и не съществуват в счетоводните регистри на общината”, посочи Кехайов. По думите му задълженията са набъбнали до такъв размер заради „скрити фактури, които са осчетоводени на по-късен етап”. Всичко в периода 2011-2015 г. „Проверка на Сметната палата за 2015 констатира грешно осчетоводяване на фактури и неправилно отчетени в Отчета за касово изпълнение на бюджета, както и смяна на наименованията на капиталови разходи. Има заведени обекти, които са приключени, но не са осчетоводени като приключени”, допълни кметът. По думите на Кехайов, Министерството на финансите не е реагирало навреме защото не е била подавана вярна и точна информация.

Общинският съвет одобри плана за финансово оздравяване на кмета Боян Кехайов в размер на 6 334 171 лева. Той ще се изпълнява в периода 2016-2019 г.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Посетих Неделино и какво да видя -Общината с площада обновени ,че те си бяха хубави и преди ,но дори с новия голЯМ замък ,който прави сянка на една трета от града и два километра тротоари не прави 7 МИЛОНА ЛЕВА.
    Някой се не наяде ,но Бог се отвърна от него когато посегна и на децата.
    Да вземе хубавата дограма и да им остави ЕДИНИЧНО СТЪКЛО .
    Май зетя е закъсал ,че и натам е пратили буркани.

    ОтговорИзтриване
  2. Това което е направил Беширов за Неделино ,вскичките Кметчета взети заедно не са направили и на 20 процента.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I