Област Смолян е сред регионите в страната с най-голям размер отпуснати средства за Регионална програма за заетост. Това стана ясно на заседание на Комисията по заетостта, ръководено от заместник-областният управител Андриян Петров. В нея участваха Фани Николова от ДРСЗ-Пловдив, представители на бюрата по труда, представители на общините, Неправителствени организации, работодателски организации, синдикати, представители от Дирекция „Инспекция по труда" и експерти от Областна администрация-Смолян.
Фани Николова запозна присъстващите с промените по отношение реализацията на регионалните програми. През декември 2015 г. бяха приети промени в Закона за насърчаване на заетостта, които предвиждат реализирането на една регионална програма за всяка административна област на основата на предложения от областната и общинските администрации. В тази връзка се допълват и функциите на Комисиите по заетостта към областните съвети за развитие, които ще имат ключова роля при разработването и одобряването на регионалните програми за заетост и обучение.
Оценката на подадените проектни предложения трябва да се извърши по методика, одобрена от Комисията по заетостта, включваща критериите: средногодишно равнище на безработица и средногодишен брой на регистрираните безработни лица през предходната година в съответната община, както и потребностите на работодателите от работна сила. Комисията по заетостта трябва да одобри проекта на регионална програма за заетост и обучение на областта, като за решението се изготвя протокол.
Регионалните програми трябва да съдържат обосновка на важността на предвидените действия за подобряване на местния пазар на труда, детайлно описание на видовете дейности, периода на тяхното изпълнение, работодателите по програмата, финансирането, броя на наетите лица, обектите, на които ще работят и др.
Целевите групи са: безработни младежи до 29 г., с подгрупа до 25 г. младежи, които нито се обучават, нито са заети; безработни лица над 50-годишна възраст; безработни лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни лица с ниско образование (включително от ромски произход); хора с увреждания; продължително безработни лица; лица извън работната сила, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица.
Заместник-областният управител Андриян Петров уточни, че общата сума, която се отпуска  за регионалните програми от Министерството на труда и социалната политика е в размер на 7 207 200 лв, а отпуснатите средства за област Смолян в размер на 307 907 лева ни нареждат на шесто място спрямо всички региони в страната, независимо, че сме сред най-малките области.
Програмата е с обхват от 15 октомври 2016 година до 31 март 2017 година. 
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Да се смеем ли, да плачем ли ?! Решенията на проблемите в областта не се измерват с неудачни сравнение колко пари имаме в сравнение с другите области, а с адекватна и подкрепяща политика за Планината. Направете сами сметка, колко работни места ще се разкрият ? Около 120, по 12 бройки на община. Ще решат ли тези работни места проблемите в комуналната сфера на общините или проблемите на трайно безработните ? Като не знаете какво да поискате и как да го формулирате, ще ви остава само да сравнявате несравними величини, а хората ще продължават да напускат Родопите, по 2500 души годишно.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I