Равноправието между мъжете и жените не трябва да се оставя на естествения ход на историята, трябва да се наложи с мерки, това заяви евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Владимир Уручев на семинар по темата „Насърчаване участието на жените в европейската политика“, който се провежда в Пампорово. Причината за нуждата от предприемане на мерки според него е, че ако не бъде наложено, равноправие би се постигнало след още много десетки години. Без куртоазия евродепутатът подчерта, че за него жените са не просто по- хубавата половина на човечеството, а по-добрата му половина. От изказването му стана ясно, че примерите за постигнато равноправие са в северните, скандинавските страни, където равноправието между мъжете и жените е налице, а развитието им е завидно. „Присъствието на жените на високо ниво в управлението правят нещата да стават по-добри“, подчерта Уручев. Според него в 21 век не трябваше равноправието да е проблем, а факт. „Има професии, които се смятат за мъжки, както и такива, които се смятат за женски. Има и един стереотип, който се е родил неясно от какво, но да кажем накратко - мъжът доминира в нашето общество. Това е свързано и с културата, и с религията, и с възпитанието“, подчерта Уручев. Той каза, че докато работел в АЕЦ „Козлодуй“ съществувало неписано правило за „запазена територия на дейност“, в която от мигновената реакция на човек зависи дали ще спасят атомната централа, дали няма да се предизвика международен скандал. Тази територия „изконно“ била изцяло мъжка, защото се смятало, че жените няма да издържат на това напрежение. Уручев си поставил за цел да
разчупи този стереотип. Аз познавах две жени с нужните качества и образование. Едната само след няколко години се издигнала в АЕЦ „Козлодуй“ и се сдобила с прозвището „желязната лейди“. Впоследствие тя се издигнала още повече. Спечелвайки конкурс в Международната агенция по ядрена енергетика във Виена, стигайки до ръководна роля. Другата жена се реализира в инженерната част. Две дами той даде като добри примери в България за реализирани в политиката, като добри лидери – председателят на парламента Цецка Цачева и кметът на София Йорданка Фандъкова. И двете са от ГЕРБ. Председателят на дамската структура Ирена Соколова сподели пред дамската аудитория, че ако сами не стигнем до целите си, няма кой да го направи вместо нас. „Голямата ни сила и умение е през ценностите които носим като жени, майки съпруги, като онази изконна част от обществото, която е призвана да носи бъдещето отпред, за да можем да подредим живота по-добре“, заяви Соколова. Освен Уручев участие във форума взеха още евродепутатът Мария Габриел, депутатът д-р Даниела Дариткова, кметът на Смолян Николай Мелемов, областният управител Недялко Славов. Семинарът се организира от евродепутата Владимир Уручев и дамската структура на ЖГЕРБ – Смолян, в който участват над 70 представителки на партията от цялата област. 

 24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I