Гурбетът е по-голяма драма, жените не са се прибирали в Неделино

Жените, които оцеляха при зверската катастрофа на магистрала край Мадрид, са все още в Испания и… продължават да работят в селското стопанство. Най-тежко пострадалите пък в момента се възстановяват с рехабилитация в испански здравни заведения. Родопчанките дори не са се прибирали след инцидента в родното Неделино. При тях постоянно са ходили роднини, научи 24smolian.com от близки на пострадалите.
Припомняме, че три жени от родопския град загинаха при тежък пътен инцидент край град Авила на 14 юли т.г. Автомобил с 11 работнички от Родопите, наети за сезонна работа, се е прибирал от ягодовите плантации към кампуса на гурбетчийките. В опит да се качи на магистралата обаче, колата е пометена от ТИР. На място загиват Бисерка Ковачева и Милена Михайлова, а Светла Карамитева издъхва по-късно в болницата. Останалите жени са откарани в различни здравни заведения. Трагедията разтърси Неделино.
Трите гурбетчийки оставиха шест деца сираци. Телата на жените бяха транспортирани и погребани в края на юли в Неделино. Най-тежко бе състоянието на 50-годишната Нешка Годумова. Жената излезе след дни от комата и в момента състоянието й е стабилно, а възстановяването й продължава в Испания. От фирмата, наела жените, са поели всички разходи по тяхното лечение. Жените са били на трудови договори, плащани са им и осигуровки. Договорът на гурбетчийките все още тече. Някои от тях вече са се включили и в гроздобера.
„След първоначалния шок, жените вече са добре. Избрали са да изпълнят договорите си и тогава да се приберат. Може би се чувстват и още по-ангажирани заради това, че не бяха изоставени от работодателя в най-тежките им моменти. След като се върнат, догодина вероятно отново ще заминат. Гурбетчийството вече е една от основните професии в Родопите”, коментираха за 24smolian познати на жените. Десетки жени и мъже от региона са заминали на гроздобер в Испания в края на лятото.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I