Враждата между двамата датирала от близо месец преди убийството

„Признавам се за виновен, не исках така да се случат нещата. С ножа се защитавах. Съзнавам грешката си, много съжалявам". Това обяви в съдебната зала Антон Петков, който бе осъден на 8 години затвор за убийството на Никола Мавродиев.
Както вече писахме, делото за убийството на 24-годишния смолянчанин се гледа по съкратената процедура и поради тази причина присъдата на Антон бе редуцирана с една трета.
18-годишният Антон поиска от Окръжния съд да намали и присъдата му. В хода на разследването станало ясно, че Мавродиев и Петков имали стара вражда в началото на декември миналата година и „чашата преляла" във фаталната нощ на 27 декември.  Сблъсъкът между двамата става в 4,30 часа сутринта на моста на пешеходната зона на Стария център в Смолян. Двамата са си разменяли интензивни удари като преимущество е имал Мавродиев. Пръв обаче е посегнал Петков, който е ударил по главата по-възрастния си опонент. След като са били вече на земята, Петков нанесъл три удара с ножа тип „пеперуда" в областта на слабините на Мавродиев, които не са били фатални. Смъртоносен се е оказал четвъртият удар в корема, който е засегнал  коремната аорта и други органи. Това предизвикало масивна кръвозагуба и смъртта е била неизбежна. Всичко се е случило за 40 секунди, казаха експертите  в хода на делото. При сбиването между двамата се намесва и приятелката на Петков-Жана С., заради която е станал скандала. Тя се опитала да разтърве двамата, при което Петков без да иска я пробожда с ножа в бедрото. Никой от свидетелите не се е намесил в скандала, повечето от тях били употребили и алкохол. Петков не е разбрал, че Мавродиев е починал, защото след като го е наръгал тръгнал с Жана по посока Спортната зала, където на междублокова градинка завързал с шал раната й, за да спре кървенето. След като не могли да спрат кървенето извикали такси  и отишли в Бърза помощ, където разбрали, че Мавродиев е мъртъв. Тогава Петков хвърлил ножа в тревните площи на болницата, стана ясно в хода на делото.
Тройните съдебно-медицински експертизи в последствие доказали , че и двамата са употребили алкохол и амфетамин. Алкохолът е изиграл роля, а наркотиците са помогнали, за да се осъществи деянието, е мнението на експертите, подготвили експертизата. Петков не страда от психично заболяване или разстройство на психиката. Не се е намирал и в състояние на физиологичен афект, стана ясно от доказателствата по време на съдебното заседание.
Съдът взе под внимание чистото съдебно минало на Петков, неговото разкаяние и чувството на вина от извършеното от него убийство. Също така и той е оказал съдействие по време на следствените действия, показал е и къде е хвърлил ножа. Не оспорва и фактическите обстоятелства около делото. По негово желание делото се гледа и по съкратената процедура, което намали наказанието му. Според обвинението той е извършил убийството с умисъл. Затова прокуратурата повдигна обвинение по чл.115 от НК. За това престъпление, наказанието, което се предвижда е от 10 до 20 години лишаване от свобода. Защитникът на Петков посочи, че има елементи на неизбежната отбрана от страна на Антон, защото Мавродиев го е превъзхождал физически. Стана ясно, че и Мавродиев е бил криминално проявен.
На делото Петков бе докаран с белезници от Пловдивския затвор. След като присъдата бе прочетена, приятелите на Мавродиев напуснаха видимо възмутени съдебната зала. 
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I