В МБАЛ „Д-р Братан Шукеров" започна тестово внедряване на т.нар. пръстов идентификатор. „Системата вече работи пробно и ще бъде въведена в срок", каза изпълнителният директор на здравното заведение в Смолян д-р Марин Даракчиев. При възникнали проблеми своевременно ще бъде уведомена здравната каса. В болницата са закупени шест броя четци за биометрични данни, съгласно изискванията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Устройствата са поставени на регистратурата – три броя, и по едно в отделенията по хемодиализа и инфекциозно. От здравната каса са изпратени и разяснения как да се работи със системата.
Въвеждането на пръстовия идентификатор в болници и аптеки бе оповестено от здравния министър д-р Петър Москов още в началото на октомври м.г. През лятото на тази година в пет здравни заведения в страната системата бе внедрена пилотно.
С помощта на четящи устройства пръстовите отпечатъци се превръщат в биометричен цифров код, който ще стои срещу името на осигурения пациент и по този начин ще се потвърждава всяка медицинска услуга.
Информацията за здравния статус, свързана с този код, ще се съхранява в електронна база от данни. До нея ще имат достъп личните лекари и пациентите. Спешните случаи няма да се идентифицират с пръстов отпечатък. 
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I