Махачкала и Смолян да възобновят изгубените от 25 години връзки, свързани с побратимяването им през 70-те години на миналия век. Тази идея е и на двамата кметове.  От името на Николай Мелемов, разговорите за подновяване на сътрудничеството, отправи журналистът Борис Анзов от „Медиа мост България". Той се срещна с кмета на побратимения град Муса Мусаев, който е заявил, че Махачкала е готова за социално-икономическо и културно сътрудничество със Смолян, съобщи след срещата с него Анзов.
Ръководството на община Смолян е поканено през октомври 2017 г., когато ще се чества 170-годишнината от възникването на Махачкала. Градът, който се развива бурно и динамично, има по официални данни 780 хиляди жители, но реално населението надхвърля милион и половина, разказа Анзов. Един от главните булеварди в Махачкала се нарича "Родопи" в знак на приятелските отношения на народите на Дагестан и България. Именно български строители са участвали във възстановяването на града след земетресението през 1970 година. В дагестанската столица все още съществува и ресторант "Смолян".  
Махачкала се намира в южната част на Русия и е на трето място по брой на население сред градовете на Северо-Кавказкия регион и най-големият град на Северо-Кавказкия федерален окръг. Градът е разположен на брега на Каспийско море по протежение на повече от 70 километра. В Махачкала живеят повече от 60 националности. 
Борис Анзов е журналист  от "Медия Мост България", който тази година беше ранен в Сирия, където замина по покана на руското министерство на отбраната заедно с група от 25 журналисти от целия свят. Роден е на 11 юли 1980 г. в Гоце Делчев. Живее в руската столица Москва. Завършил е РУДН - Руски университет за дружба между народите. В момента е първи  главен директор в изданието "Медия Мост".
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I