Постоянната Комисия по индустрия, енергетика и изследвания (ИТРЕ) прие с внушително мнозинство / 54 „за", 10 „против" и 0 „въздържали се"/ законодателна резолюция за създаването на механизъм за предварителен обмен на информация при сключване на междуправителствени споразумения между държавите-членки и трети страни в областта на енергетиката. Като съдокладчик от името на Европейската народна партия, Владимир Уручев внесе повече от 30 изменения,  които станаха част от окончателния текст на документа.
С днешното гласуване ЕП даде ясен сигнал, че търси начини за повишаване сигурността на енергийните доставки, което от своя страна ще допринесе за по-достъпни цени на енергия за нашата индустрия, бизнес, домакинствата, за нашите граждани, заяви минути след вота българският евродепутат.
Одобреният от водещата парламентарна комисия доклад задължава страните-членки да представят на Европейската комисия  проектите си на енергийни споразумения с държави извън ЕС, още преди те да бъдат подписани (ex-ante). Комисията се ангажира да провери тяхната съвместимост с правото на ЕС, да изготви становище и в случай на несъответствия, да излезе с препоръки за отстраняване им, като правителствата от своя страна се обвързват с тяхното изпълнение. Понастоящем, от държавите-членки се изисква да нотифицират ЕК за подобни споразумения, но едва след тяхното подписване (ex-post). В резултат на досега действащия режим, за повече от една трета от енергийните договори (IGAs) бе установено, че не отговарят на изискванията на правото на ЕС. Този подход се оказва неефективен, тъй като не позволява вече сключени споразумения да бъдат предоговорени и приведени в съответствие, обясни българският евродепутат според когото новият режим, ако влезе в сила, ще доведе до по-голяма правна сигурност и намаляване на рисковете за инвеститорите и бизнес партньорите. Очаква се също така да осигури по-голяма прозрачност на европейския енергиен пазар и сигурност на енергийните доставки, което е и в подкрепа на целите на  стратегията за Енергиен съюз, допълни още Владимир Уручев. Според него приетото днес предложение е един от ключовите моменти в обновяването на енергийното законодателство, което да подготви Европейския съюз за предизвикателствата на неизбежния енергиен преход. 
Не на последно място, докладът цели да гарантира, че доминиращи доставчици на газ в региона не злоупотребяват със своето монополно положение в нарушение на правилата за конкуренция на Съюза, особено по отношение на изкуствено завишаване на цени за някои държави и използването на тяхната зависимост от доставките, за икономическо и политическо влияние, заключи той. 
Предстои гласуване на резолюцията в пленарна зала. На днешното заседание Постоянната Комисия по индустрия, енергетика и изследвания даде и мандат за започване на преговори със Съвета. В триалозите, в качеството си на съдокладчик, участие ще вземе и Владимир Уручев. 

24smolian.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I