Досиетата проговориха за ръководните кадри в прехода

358 сътрудници на бившата Държавна сигурност са били на ръководни постове в местната власт в областите Кърджали и Смолян след демократичните промени. Те са заемали различни длъжности в администрациите през годините след 10 ноември 1989 г. Това сочат разкритията на Комисията по досиетата, чиято проверка е обхванала общо 3827 лица, които са били на ръководни общински постове в двата региона.
48 са били сътрудниците на бившите тайни служби на комунистическия режим от 420 проверени лица в община Кърджали. 40 пък са били те в Кирково, „проговарят" досиетата след 357 проверени лица, заемали ръководни постове през годините в родопската община. Държавна сигурност е разчитала на 35 лица в Крумовград от проверени 352-ма души. Сътрудници на бившата ДС са били 29 от 307, заемали общински позиции в Ардино. Ръководни постове в Черноочене са заемали 25 сътрудници на ДС след началото на демокрацията. Същият брой са били те и в община Момчилград при проверени съответно 238 и 269 лица в двата региона. С агентурни досиета пък са били 18 общински шефове през последните 26 години в община Джебел. Проверените лица там са били 197.
Дори първият демократично избран кмет на Смолян е бил сътрудник на тайните служби на комунистическия режим, сочи информацията от разсекретените досиета.          Той е бил кмет на община Смолян в периода 1991-1995 г. Общо 42-ма са били сътрудниците на ДС в общината от 481 проверени лица. 11 от тях вече не са между живите. Четирима са заемали кметски постове, един от тях е бил заместник-кмет на Смолян.
28 са били сътрудниците на ДС в местната власт в Девин от 175 проверени лица. Обявено е агентурното минало на 22-ма от тях, а 6 са починали и информацията за тях не се разкрива публично, според закона за досиетата. 17 са разкритите сътрудници на бившата Държавна сигурност в Златоград от 208 проверени лица, като трима от тях са починали. В Доспат са установени общо 17 сътрудници на ДС от 133 проверени лица, осветлени са 12. Проверката в община Неделино е засегнала общо 171 лица. Установена е принадлежността към ДС на 4-ма, от които 3-ма са починали. В община Мадан са проверени 320 души. Установено е агентурното минало на общо 10 лица, от които 7 са починали, а разкритите 3-ма сътрудници са общински съветници в различни периоди от време. В община Рудозем са проверени 199 лица. От тях с установена принадлежност към тоталитарните служби са 20 души. Комисията е осветила 14 от тях, а 6 са починали.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. "Той е бил кмет на община Смолян в периода 1991-1995 г."..ха.ха И сега е поп. Аз се чудя защо доносниците станаха много религиозни(попове и ходжи) а те имали много грехове за изкупуване..ха.ха

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I