Община Смолян постави 75-метров парапет, водещ до природната забележителност Смолянският водопад. Секретарят Момчил Николов посочи, че остава единствено той да бъде боядисан.
Водопадът на Крива река, който се намира в Чилингирска махала, е обявен за природна забележителност през 1968 г. Височината на водния пад е 20 м. Освен с красотата на разбиващите се струи вода, водопадът е свързан и с миналото на Смолян. Легендата гласи, че известният Салих Ага, чийто конак се е намирал на мястото на днешното военно поделение, е избил редица първенци на Смолян, хвърляйки ги в урвата.
Водопадът е една от туристическите атракции на града. Мястото, където е изграден парапетът е една от пътеките, които водят туристите до подножието на феномена. Тя вече е обезопасена.  
Нов парапет е поставен и на обходния път до река Черна в близост до Плувния басейн. 
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Като падна едно момче по ската,нали?Кога ли и върху водопада ще стане беля .Ул. М Атанасов чакаме поколения нормална инфроструктора. Без парапети и тъмница.да не говорим за черния път. Сега преди избори(както е традицията) се появиха машини и си отидоха.

    ОтговорИзтриване
  2. Добре де (не вярвам коментара да ми се публикува) нужно ли е все да се лъже че мюкюлманите сме убиици. Не смятате ли наследниците на Салих Ага (които живеят в Смолян ) ще се убидят. Напротив тои е защитавал.След смъртта на Сюлейман ага, синът му Салих ага управлява областта от 1798 до 1838, когато е убит от турците. Салих ага държал да има мир, ред и законност в поверената му област. Не допускал размирици и кърджалии в областта му. Не се поколебал да убие собствения си брат в 1805 - Аджи ага, който бил станал виден кърджалия. Салих ага не допускал външни хора да се месят в управлението му и с това си навлякъл омразата на турските аяни в Гюмюрджина. По негово време са построени повечето църкви в християнските села в Ахъ-челебийско, за чието построяване Салих ага активно им помагал. Често възниквали спорове между християните в коя махала да бъде построена църквата им и се допитвали до Салих ага за съвет. Бил почитан както от християни, така и от мюсюлмани. Назначава на важни постове в конака си много българи християни: ковчежник му бил Димо Митев, Милуш от Пашмакли бил капъджия, оръжеен майстор и данъчен бирник бил Нико Коджабашът, главни кехаи на стадата му били Райчо Харбалията, Стамат от Пещера, Хубчо от Аламидере.
    Това не се харесвало на висшите турски власти и те търсели всякакъв начин да го премахнат. Създала се дълготрайна прикрита вражда между Салих ага и Агуш ага от Могилица, чиито произволия Салих Ага не търпял много. Дерибеите били местни самоуправници и не позволявали на външни хора да им се месят в управлението. Заради това Салих Ага си навлякъл и омразата на пашата на Гюмюрджина - Емин бей. През 1838 година Салих ага с измама бил привлечен да иде в Гюмюрджина, уж да му се даде награда за четиридесетгодишното му управление, но още първата нощ бил нападнат и удушен в двора на правителствения конак. След смъртта му властта в района била завзета от Агуш ага. Николай Хайтов казва: "Салих ага направил за запазване на българщината в Смолянско много повече от десет войводи и сто хайдути". Петър Маринов посочва, че в миналото народът пеел много песни за Салих ага, които за съжаление са забравени с времето.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I