Едва 26 980 дка са площите с картофи през настоящата година в Родопите, като те са с 800 декара по-малко в сравнение с предходната година. Данните към октомври на Областната дирекция „Земеделие" по категоричен начин показват, че продължава тенденцията на спад в производството на картофи, посочват от „Дарик".
Над 21 хил. тона картофи са получените досега добиви от новата реколта в област Смолян според обобщени данни на дирекцията. Прибирането на реколтата продължава, до момента са извадени картофите от около 80 процента от нивите, засадени с най-популярния в Родопите зеленчук.
Средните добиви от декар са 1030 кг, като се наблюдава по-слаб добив заради продължителната суша през лятото. Очакванията на фермерите в региона обаче са за по-добри изкупни цени, както обикновено се случва в годините с по-слаба реколта. Производителите се надяват цената на едро да не пада под 50-60 стотинки, като по магазините цената на картофа е между 80 стотинки и 1,10 лв.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I