Регионална здравна инспекция – Смолян, сдружение „Срещу диабета ръка за ръка" и Областна администрация организират еднодневен обучителен форум на тема „Диабет в детска възраст". Инициативата ще се проведе в петък от 10:30 часа в залата на Областна администрация – Смолян и се очаква да бъде посетена от над осемдесет медицински специалисти и директори на детски заведения и училища в областта. Лектор е д-р Рени Колева, водещ специалист и член на Сдружението по детска ендокринология, а програмата включва теоретична част и практическо занятие с писалка и глюкомер.
Целта на форума е да се привлече вниманието на медицинските специалисти, работещи с организираните детски и ученически колективи, към необходимостта от навременно разпознаване на заболяването и подобряване на контрола върху неговото протичане.
Захарният диабет е болест с все по-нарастваща честота сред съвременните деца и подрастващи. В Европа 140 хил. деца живеят с инсулинозависимата му форма, а над 21 хил. деца са диагностицирани всяка година. По данни на Националната Асоциация на децата и младите хора с диабет през 2015 г. децата в България под 18-годишна възраст с това заболяване са 2010. Специалистите са категорични, че бързото откриване и подходящите терапевтични мерки могат съществено да намалят усложненията от  животозастрашаващата и увреждаща болест, както и да осигурят добро качество на живот на децата и младите хора. 

24smolian.com



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I