Двама родопчани и половина и… по един таралясник

Николай Михайлов

„Толкова много коли се движат в Смолян, а пешеходните зони и заведенията в града са пусти". Това мнение изразяват туристи, които идват в Родопите. Действително паркингите са заети и много трудно може да се намери място за паркиране. Тротоарите пред блоковете са запазена територия за автомобилите на хората, които живеят там. Колата си е удобство и необходимост за повечето хора.

50 000 регистрирани автомобили в Смолянско

Към края на миналата година близо 50 000  са регистрираните МПС в област Смолян, сочат данните на КАТ. Това означава, че средно на 2,5 души се пада по едно превозно средство. Леките автомобили са близо 40 000. 
Най-много са превозните средства над 20 години, следвани от тези между 15-20 г. Най-малко на брой пък са колите на възраст до 5 г.
Въпреки, че кара предимно стари коли, родопчанинът  предпочита луксозните марки – „Mercedes-Benz", „Audi" и „BMW". Най-многобройни са колите с марка „VW", следвани от „Opel". Сред другите популярни у нас марки попадат „Ford", „Renault", „Peugeot", „Fiat", „ВАЗ", „Citroеn" и „Toyota". Подреждането по марки при автомобилите на възраст до 5 г. е оглавено от „Dacia", следвана от „Toyota" и „VW".
Статистиката показва, че родопчанинът предпочита да кара бензинови автомобили. Дизеловите са значително по-малко.

Автомобил от Германия поевтинява до България

„Проблемът не е, че караме стари автомобили, по-лошото е, че тия таралясници дето автомобилните вносители вкарват втора употреба са масово с превъртан километраж и масово са удряни и поправяни и то адски калпаво. Просто проверете цените в България  и в Европа-с вноса и с печалбата родните търговци ти я продават по-евтино, отколкото западняка продава еквивалентна кола на Запад. Като как мислите става, това е и причината за толкова много катастрофи", коментира автомонтьор от Смолян. 
„При един нов автомобил можеш да планираш разходите по него за следващите 5 години. При старата кола това е невъзможно, просто не знаеш кога какво ще се строши и ще те остави и на пътя. Но нямаме пари за нови коли, бедни сме и ще караме таратайките на западняците. Можем да караме нови коли само в сънищата си", споделя 53-годишният Митко, който редовно кара по автомонтьори „Форд"-а си. Преди години от Австрия му го докарали и за него броил 4 хиляди лв., но ремонтните дейности през годините ще надвишат цената му. „Да не говорим и какви са важни автомонтьорите – по цяла седмица те разиграват в Смолян и само нерви и пари", оплаква се мъжът.  
„Много ми се кара нова кола, но вече 15 години събирам пари за нова, но не става. Добре, че си имам стара и я поддържам доколкото мога. Да ми е жива и здрава още 20 години и да ме надживее", шеговито и с ирония казва 47-годишният Станислав.
Има и такива, които за да демонстрират висок стандарт продават имоти, за да си купят луксозни возила или ги взимат на лизинг, който впоследствие не могат да изплащат. По този повод местен зевзек разказва виц, как при Св.Петър отива през нощта смолянчанин. Светията, държащ ключовете за рая и ада го попитал от какво е умрял. Нашенецът му изповядал: Продадох една ливада на Смолянските езера, купих си „Audi Q7" и умрях от глад.   

Държава като автоморга

Нисък стандарт на живот, кое ни е наред, та колите, коментират смолянчани. „Караме бараки, купуваме гуми втора употреба, а някаква дупка по пътя и хоп на сервиз. Всичко евтино излиза скъпо", казват хората. Те смятат, че страната ни скоро ще стане една голяма автоморга, защото и фирмите купуват коли втора употреба. 
Независимо, че нашенци масово карат стари коли и се оплакват от издръжката им, возилата в Смолян се увеличават. Всеки намира начин да кара кола – дали за удобство, лукс, необходимост или пък демонстрация на материално благополучие. Все пак времето на „баровците", които с кредити купуваха скъпи возила отминава. Като всяко нещо в нашата държава ние сме на опашката, псуваме, недоволстваме, но продължаваме напред. Нали все пак някой трябва да кара таратайките на западняците. Въпрос на възможности. 24smolian.com



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I