Кметът на Смолян Николай Мелемов отново обърна внимание за острата нужда от инвазивна лаборатория към МБАЛ „Д-р Братан Шукеров" – Смолян. Той стори това в писмо до здравния министър д-р Петър Москов. В него председателят на Асоциацията на родопските общини припомни, че при посещението си през фeвруари т.г. в областния град, министър Москов се ангажира тя да бъде разкрита до края на тази година.
„Инвазивна лаборатория в областната ни болница е необходима за съвременно лечение на инфаркт на миокарда, изразяващо се в отпушване на страдащата артерия. В Смолянска област от тази съвременна терапия са лишени над 99% от страдащите, защото дилатацията трябва да се осъществи в специализирано звено, с каквото в Смолян не разполагаме. Средноевропейската норма е да има лаборатория на всеки 100 000 души. По актуални данни населението на област Смолян е 121 752 жители. Статистиката показва, че смъртността при инфаркт на миокарда с прилагане на фибринолиза е от 8 до 12% за година, а при ангиопластика пада до 5-6%. Ако процедурата е в първия "златен час", тя е под 2%. За страдащите пациенти от област Смолян проблемът е огромен. За да се осигури достъп до съответната лаборатория, болният трябва да бъде транспортиран в друг областен град за 90 до 120 минути. Този „златен час" в повечето случаи се оказва непостижим поради това, че пациентът първо пътува от определено населено място до спешния център в съответната община, откъдето го насочват към МБАЛ - Смолян, след което се прави нова организация за неговото транспортиране до най-близката инвазивна лаборатория – в Пловдив. И като се има предвид високопланинския релеф на нашата територия, това е време, твърде често фатално пропуснато за болния", обосновава се в писмото Мелемов.
Той е категоричен, че от създаването на инвазивна лаборатория в областния център би имало не само съществен здравословен, а и икономически ефект. Хората, които не са лекувани по този метод, но въпреки тези многобройни перипетии е спасен животът им, остават неработоспособни от 3 до 6 месеца и с трайни увреждания на организма, а след навременна интервенция пациентът е работоспособен след 24 до 48 часа.
„Нашето всеобщо желание е жителите на Смолянска област да имат същата възможност за лечение като тези, в чиито градове има инвазивна кардиология. Безспорен факт е, че в тях смъртността е с 27% по-малка.
На практика липсата на инвазивна кардиология на територията на област Смолян означава по-голяма смъртност и далеч по-висока инвалидност на пациентите с такива заболявания от региона в сравнение с пациентите в останалите краища на страната. И фактически те са неравнопоставени по отношение на достъп до жизнено важна медицинска услуга", посочва още в мотивите си кметът.  
„Припомняме Ви за този поет от Вас ангажимент от името на всички жители на област Смолян и горещо се надяваме той да бъде изпълнен в рамките на посочения от Вас период. Освен посочените вече преимущества, разкриването на инвазивна кардиология в МБАЛ – Смолян, ще допринесе за повишаване нивото на компетентност на Кардиологичното отделение към областната ни болница – от второ на трето ниво, което от своя страна ще увеличи конкурентоспособността на лечебното заведение, ще бъде и професионално предизвикателство за екипа на отделението, което медиците в него отдавна желаят. 
Нека припомним също, че по време на заседанието на Областният съвет по здравеопазване, проведено през месец февруари в деня на Вашето посещение, разкриването на инвазивна лаборатория бе доказана като вид медицинска помощ, от която тук има остра потребност. Очакваме в най-скоро време Министерството на здравеопазването да осигури нужната финансова подкрепа за реализирането на този проект на стойност 1,7 млн. лв. от бюджета за капиталови разходи на МЗ. Като ангажимент на лечебното заведение е да изпълни със свои средства строително-ремонтните дейности", припомня още Мелемов. 
Той изпраща писмото-обръщение и в качеството му  на председател на Асоциацията на родопските общини, в която членуват 21 общини от територията на четири съседни области, в това число десетте общини на Смолянска област.

На снимката: При посещението си през месец февруари т.г. в Смолян, министър Москов обяви, че до края на годината ще бъде разкрита инвазивна лаборатория към Смолянската болница 

24smolian.com



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I