Николай Михайлов

Въпреки широката разяснителна кампания, която поде полицията с участието на медиите, телефонните измамници продължават да взимат поредните си жертви. Хората обаче се чудят за друго, откъде тези възрастни хора имат спестявания в хиляди левове и услужливо, в противоречие на закона, дават парите си. Специалистите смятат, че няма кой знае каква голяма схема в случая, просто измамниците провеждат много телефонни разговори, докато попаднат и излъжат поредния балък. Други пък са на мнение, че има изградена връзка между нотариуси, адвокати, които подават информация за извършени сделки, например с наскоро продадени ливади, къщи и друга собственост. Факт са и вече постановените присъди.

Цял живот карат на дърва, но дават хиляди за „радиатори и климатици”

Година в затвора при строг режим ще прекара участник в ало-измама, който успял да прибере 5000 лева от две възрастни смолянчанки само за ден. Н.К. бил използван за „муле” от неизвестно лице, което обаче обработило по телефона двете жени. Действало се по позната схема „климатици и радиатори”. Жените трябвало да броят хилядарки, за да платят капаро за поръчаните уреди. Посредникът на измамниците успял да отнесе парите, но не и до мозъка на операцията, тъй като бил спипан навреме от полицията.

Те са: Професори…

„Професор” по медицина от Пловдив получи 2-годишна условна присъда заради поискани 16 000 лева за „поставяне” на златни пирони. Всъщност отново става въпрос за пореден сценарий за телефонна измама, но с успешен край.
В клопката на Л.Д. попаднала 72-годишна жена от смолянското село Момчиловци. Неизвестен мъж обработил пенсионерката по телефона, представяйки се за лекар. Той съобщил на жената, че дъщеря й е претърпяла тежка катастрофа и се налага спешна операция. За да спаси крака й от отрязване, мнимият медик поръчал златни пирони от Германия, заради които родопчанката трябвало да плати 16 бона. 72-годишната Мария М. събрала всичките си налични средства в размер на 600 лева и 2750 евро, които трябвало да предаде на „професор от Пловдив", който трябвало да дойде на крака пред дома й.
Едва на следващия ден родопчанката се усетила, че е станала жертва на измама и подала сигнал в полицията. По-късно извършителят Л.Д. бил установен от органите на реда. В хода на разследването станало ясно, че той е бил „муле" на ало-бандитите.
Съдът в Смолян даде 4-годишен изпитателен срок на Л.Д. Той ще трябва да възстанови получената сума общо в размер на 5 978,53 лв., ведно със законната лихва.

… служители на Здравната каса

„Служител" на Здравната каса в Смолян отнесе присъда от 8 месеца заради „ваксина" срещу свински грип, за която получил 3000 лева от възрастна жена от смолянско село. Това бе поредното наказание за „муле" на ало-мафията в региона.
Условната присъда с 3-годишен изпитателен срок, бе изчетена от състав на Районния съд в Смолян след споразумение на М.А. с прокуратурата. Родопчанинът взел участие в схема на телефонна измама. Мъжът трябвало да прибере парите на обработена от неизвестен извършител родопчанка. Жената получила обаждане от лице, представило се за лекар. Мнимият медик убедил жената, че дъщеря й е заболяла от смъртоносен щам на свински грип и трябвало да заплати ваксина от Дубай на стойност 5000 лева. Жената събрала всичките си налични средства в размер на 3 хил.лв., които предала на М.А., който бил представен по телефона като служител на Здравната каса.
Най-честа в Смолянско си остава измамата с пътно-транспортни произшествия. При нея по телефона се обажда някой, който се представя за ваш близък и плачейки ви разказва трагична история - че е причинил тежка катастрофа и е ранил човек, ето защо сега е задържан от полицията и от вас се иска да платите на полицая или прокурора някаква сума като гаранция. Полицията не иска пари, а гаранцията се превежда само по банков път, за кой ли път обясняват полицаите. Измамниците са добри актьори и разполагат с богат репертоар от техники за заблуда, умело имитират страдание, съчувствие, желание да помогнат и разчитат на наивността и съпричастността на своите жертви, които най-често са възрастни хора.

Освен на „мулета”, измамниците попадат и на „твърдоглави магарета”

Има и бдителни хора, които сигнализират в полицията за телефонни измами и помагат те да бъдат разкрити. Такива са метеорологът от Смолян Минчо Хаджиев и Георги Пепеланов, които бяха наградени от полицията през 2014 и 2015 г.
Смолянски ученици през 2013 г. пък получиха награда от МВР за принос в работата на полицията. Това бяха Христо Янев, син на известния гайдар Петър Янев  и Томас Янев, син на тогавашния кметски наместник на село Бостина Ангел Янев.
17-годишните  братовчеди  получиха наградата си от тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев на юбилейна церемония “Полицай на годината”. Припомняме, че благодарение на проявените от двамата младежи съобразителност и гражданска активност, бе предотвратено извършването на телефонна измама в с. Бостина.
Томас Янев и Христо Янев станали свидетели на предаването на хартиен плик с надпис „важни документи”  от възрастен жител на село Бостина на млад, непознат мъж, когото преди това забелязали да обикаля наоколо с автомобил. Момчетата са проявили изключителна съобразителност и гражданска активност и веднага щом се усъмнили, че може да става въпрос за нещо нередно, се намесили. Те веднага разбрали, че не може в малък плик за писмо да има документи, които са формат А4, а дядото бил много изплашен и ръцете му треперили. Схемата на измамата била следната - дъщерята и зетят на дядото били убили 10-годишно дете при катастрофа, и трябвали 15 хиляди лева, за да излязат от ареста. Дядото обаче имал само 5700 лв. и тях предал на куриера. Момчетата сигнализирали в РУП – Смолян за случая. Така те предотвратили поредната телефонна измама.

Идеята: Прекъсваме сапунката с предупреждение за ало-измами

Явно винаги ще има наивни хора, които да се вържат на ало-измамниците. За радост младите хора са по-мъдри и не стават жертви на подобен род измами. В разговор те казват, „ние нямаме пари, затова на нас не ни звънят”. Бандитите знаят кой да търсят.  Ексшеф на полицията в Смолян предлагаше превантивната дейност да се осъществява по телевизията по време на турските и индийски сериали, защото възрастните хора ги гледат. Те не разполагат с интернет и не купуват вестници. Единствената им връзка със света е радиото и телевизията.
За да не станете жертва на телефонна измама полицията съветва хората да са бдителни и  да не се доверяват безпрекословно на едно телефонно обаждане, колкото и убедително и трагично да звучи. Най-напред да се уверят, че наистина им се е обадил техният близък, да проверят истинността на представените факти и в никакъв случай да не избързват да дават пари. Ако не успеят да изяснят тези факти, най-добре е хората да не бързат да предприемат действия преди да се убедят в истината и да потърсят веднага помощ от полицията. Да не предприемат в никакъв случай плащане по сделка, която са уговорили единствено по телефона. В никакъв случай да не предоставят личните си данни на някой, който им се е обадил по телефона. За помощ винаги могат да се обадят и в Районното управление "Полиция" или на тел. 112, за пореден път съветват полицаи.
Схемите на измамниците действат перфектно, но е странно и друго, че и самите хора са готови да заобикалят закона в случаите, когато им се казва, че трябва да платят за техен близък, който е направил катастрофа, за да бъде заобиколен законът.
Причината за завишения брой на телефонните измами в Смолянско е много добрата  мобилност, организираност на извършителите и доверчивостта на родопчани, станали тяхна жертва. Най-често това са възрастни хора. Този род престъпления са доста трудни за разкриване, независимо, че са постигнати  и добри резултати при разкриването на някои от тях и вече има и присъди. Все пак специалистите смятат, че ако човек спазва законите на страната по-трудно може да попадне в клопката на ало-мафията.
24smolian.com
На снимките:
Най-честите жертви;
Братовчедите Томас и Христо Яневи получиха през 2013 г. приз "Полицай на годината" от МВР, защото предотвратиха телефонна измама в селото си Бостина


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I