Акция „Зима" стартира в Смолянско от 1 ноември, обявиха от Областната дирекция на МВР. Тя ще бъде изпълнена на три етапа в периода 1-30 ноември.
Първа част, до 10 ноември, е посветена на кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата", насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Дейността на службите за контрол и на служителите с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата ще бъде насочена основно към превенция над поведението на водачите на ППС – велосипеди, ПС с животинска тяга и др. При извършване на регистрация и пререгистрация на ППС ще се извършва проверка на светлините за изправност и съответствие с нормативните изисквания.  Втората част, 11 – 20 ноември, включва кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя", насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. В периода на кампанията ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от водачите предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места. Ще бъде осъществяван превантивен контрол и над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно.
Третата част е свързана с кампания „Безопасно шофиране през зимата", насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците Специализирани полицейски операции ще се извършват на подходящи места край пътя, като се създаде организация на място да се извършват проверки на фаровете.
Във всяка от трите части ще бъде обявен по един ден без жертви от определените групи участници: 2 ноември – без велосипедисти-жертви на пътя; 16 ноември – без пешеходци-жертви на пътя; и 30 ноември – без водачи и пътници в МПС-жертви на пътя.
Преминаването към зимния сезон води до увеличаване броя на произшествията, характеризиращи се освен с несъобразена или превишена скорост и с подценяване от водачите на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия и такива с намалена видимост. Затова в хода на акцията в областта ще се проведат няколко специализирани операции с акцент върху предотвратяването на предпоставки за тежки пътни произшествия през есенно-зимния сезон.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I