Търговете стават електронни, ЮЦДП-Смолян търси по-голяма прозрачност

За пръв път в страната горски служители преминаха обучение за продажба на дървесина чрез електронни търгове. Иноватори са Южноцентралното държавно предприятие в Смолян, съобщиха за 24smolian.com от ЮЦДП.
През 2017 година е предвидено част от дървесината да бъде реализирана именно чрез провеждане на електронни търгове. Тяхното предимство е постигане на прозрачност, лоялност и намаляване на нерегламентираното договаряне между фирмите купувачи. Провеждане по електронен път на търговете ще доведе до опростяване на изискуемите  документи на участниците в него, както и намаляване на субективния фактор в търговията с дървесина. Паралелно с това в Южноцентралното държавно предприятие е завършило и обучаването на служители от международни експерти по тема „Горска педагогика", като целта е да се запознаят учащите от средните класове с естествените процеси, които протичат в горските еко системи, а така също и с естеството на работа на горските служители.
Голямата гордост на предприятието е факта, че 17 териториални поделения през 2016 година вече притежават сертификата FSC за управление на горите. До края на годината с престижния международен сертификат ще се сдобият останалите стопанства в предприятието.
„Съвет за стопанисване на горите" – FSC е със седалище в Бон  и в него членуват над 80 държави от пет континента. FSC е уникална международна организация, която подкрепя отговорното управление на горите в световен мащаб. Международните принципи и критерии на FSC за отговорно стопанисване на горите формират основата за FSC сертификацията на горски територии. Тази обща рамка гарантира, че FSC сертифицираните гори са добре стопанисвани в страните по целия свят. Сертификацията по проследяване на продукцията (CoC сертификацията) помага да се гарантира, че FSC продуктите на пазара се продават с легитимни означения и търговски марки. Фирмите, които осъществяват своята дейност в горите трябва да бъдат сертифицирани, за да рекламират и продават сертифицирани продукти, носещи някоя от търговските марки на FSC. Логото и етикетите на FSC създават силна връзка между добре стопанисваните гори и крайния потребител, като по този начин носят пазарно преимущество на сертифицираните горскостопански и дървопреработвателни предприятия.
На територията на ЮЦДП за пръв път се извършва картиране на горите, създадени са острови на старост, гори във фаза, в които няма да бъдат извършвани сечи. Обявени са и защитени гори, чиято цел е да предпазят от ерозия, наводнения населените места и пътища и запазване на ландшафта. 
24smolian.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I