„Аз познавам кандидатът за президент на ГЕРБ г-жа Цецка Цачева съвсем отблизо. Виждала съм я как се справя в много трудни и драматични ситуации и успява да овладее положението. Виждала съм я при международни посещения, защото съм била в официални делегации с нея и знам, че умее от една страна да търси баланса, от друга - да респектира всеки, да представя България в най-добрата светлина, като отстоява нашите позиции". Това заяви депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова на среща с жители на смолянското село Търън. Народният представител допълни, че Цачева е позната вече на нашите европейски и международни партньори и смята, че за нея ще бъде изключително лесно да навлезе и в новата си длъжност.
„Смятам за изключително позитивна и ролята на вицеадмирал Манушев, защото една от функциите на президента е да бъде главнокомандващ на армията. Целият житейски път на вицеадмирал Манушев е преминал в Българския морски флот. Той ще й бъде в изключително голяма полза за президентската институция, защото България трябва да има една модерна армия, която да гарантира сигурността на страната", добави Дариткова.
Според нея тези избори ще покажат дали българските граждани са превъзмогнали залитанията си в една или друга посока, търсейки най-верния кандидат и ще следват пътя на разума. „Още повече разчитам на нашия регион, защото тук сме хора практични и прагматични, които искаме да живеем спокойно. А всичко, което искаме да ни се случи за в бъдеще и най-вече за нашите деца, на този етап според мен се олицетворява от ПП ГЕРБ, която е носител на стабилността и е показала, че наистина работи за гражданите на България", бе категорична Дариткова.
Тя изтъкна, че доста хора не разбират функциите на президентската институция. „Те са регламентирани в Конституцията на Република България. За съжаление констатирам, че някои от кандидатите не са много наясно с президентските функции като гледам какви ангажименти поемат", посочи депутатът. И подчерта, че Цачева е най-разумният избор за президент, тъй като твърде добре познава правото и законите на страната. Това според нея е много важно, защото един от основните ангажименти на президента е да следи законодателния процес. Той има право да налага вето на законите, да връща закони в НС и е много важно този, когото изберем за президент, да познава детайлно законодателния процес.
„Нито един от останалите кандидати не може да се похвали с това познание. Г-жа Цачева е първата жена в историята на България, която ръководи Народното събрание, при това избрана за два мандата. Факт е, че при този сложно конструиран парламент от 8 партии тя спечели 219 гласа при избора на председател на парламента почти единодушно от първи тур, защото партия ГЕРБ има 84 депутата. Може да си представите колко много депутати от другите партии са я подкрепили. Тя много мъдро и консенсусно ръководеше събранието", обясни Дариткова.
В Търън живеят граждани на Македония и Русия. Техен представител попита д-р Дариткова какво е готова да направи президентската институция за затопляне на отношенията с балканските държави, конкретно с Македония, и в по-глобален план с  Русия.
Дариткова отговори, че тя трябва да защити в максимална степен националния интерес. Припомни, че България е страна член на ЕС и в рамките на това си членство тя трябва да се съобразява с политиката, заложена от всички страни членки на ЕС, и да балансира между интересите на ЕС и Русия.
„Виждаме, че няма как в тази сложна ситуация да кажем че единият е абсолютно прав, а другият напълно погрешен. Всяка страна в света защитава своите национални интереси. Русия също поставя своите национални интереси на първо място. Това касае и Македония, и всички околни страни", отговори Дариткова. По думите й в тази ситуация президентската институция, следвайки евроатлантическата си ориентация, трябва да търси умелия баланс между тези интереси. И според нея г-жа Цачева може да го намери.
„Била съм в много международни делегации с нея. Виждала съм я в много сложни ситуации, когато е успявала да извлече максималното от разговорите с ръководителите на тези страни. Затова смятам, че един такъв избор е правилен, още повече с вицеадмирал Манушев, който също като мен е руски възпитаник. Чувството към Русия го имаме, но трябва да балансираме чувствата си с националния интерес. Македония има сериозни вътрешни проблеми и ние очакваме страната да се стабилизира вътрешно политически и да търсим вариант за присъединяването й към ЕС. Тя изключително много разчита на нас. Така че действия, които дестабилизират нашите отношения, трябва да се избягват. Ние с тях сме родственици – славяни, и би трябвало да търсим това, което ни събира, да отстояваме нашия интерес, но в никакъв случай няма да позволим България да бъде употребявана. Всички виждате, че успяваме да се справим с това предизвикателство. И Турция е в тежка ситуация в момента, а ние успяваме да запазим добрата комуникация с нея, защото г-н Борисов е добре посрещнат навсякъде. Много важно е и българският президент да бъде добре посрещнат навсякъде, а това ще бъде факт, когато изберем президент на ГЕРБ. Г-жа Цачева ще бъде обвързана с представянето на премиера, още повече, че тя е позната на ръководителите на другите държави. Това гарантира по-успешна външна политика в сложната международна обстановка, в която трябва да се търси баланс, защитавайки интересите на страната", каза още Дариткова.
Купуването и продаването на гласове е престъпление 

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I