Ученици от Професионалната гимназия за приложни изкуства – Смолян и от още четири художествени училища в страната представиха своя продукция в Берлин. Те участваха в изложба в Българския културен институт и в прочутия Базар Берлин. Учениците от гимназията в Смолян, в рамките на ателие СЕКТОР АРТ, през тази година сътвориха 75 изделия от плъст. Техниката „плъстене" е добре позната на германската публика. С най-голямо въодушевление бяха приети изработените от учениците плъстени декоративни пана, брошки и аксесоари, съобщи преподавателката от училището Захаринка Куцева.
Предколедното изложение Bazaar Berlin в германската столица, събра през тази година представители на шейсет и пет държави от петте континента. Традиционно то представя уникални и екзотични произведения на изкуството от целия свят. Започнал през 1962 година, базарът превръща германската столица в глобален пазар за локални стоки.
Тазгодишното издание събра около 40 000 посетители. Българското представяне бе организирано от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС в рамките на инициативата СЕКТОР АРТ – специално създаден бранд в подкрепа на ученическото творчество, посочи още Куцева. Бяха показани произведения на младите артисти от ателиетата дърворезба, керамика, текстил, детски играчки, рисунки и скулптури. Участваха творби на възпитаници от Националните гимназии за приложни изкуства в София, Трявна, Троян, Смолян и Кунино.
Представянето е преминало  при голям интерес към произведенията на учениците. Последваха покани за представяния в Милано, Париж и други европейски градове, каза още Куцева.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I