Санирането се превърна в една от водещите теми отново в страната. Строителният министър в оставка Лиляна Павлова изпрати писмо до кметовете, областните управители и други институции, ангажирани с изпълнението на програмата. „Програмата за саниране не е спряна. Кметовете са уведомени временно да преустановят сключването на нови договори, докато парламентът приеме бюджет 2017 и потвърди продължаването на програмата. Причината е, че сключените до момента договори са достигнали сумата от 1 млрд.лв., заложена в постановлението за изпълнението на програмата и гарантирана от бюджета. Правителството в оставка предложи увеличение с още 1 млрд.лв на бюджета на програмата, но на този етап не можем да гарантираме приемственост и нейното продължаване, предвид , че останалите партии в парламента се обявиха срещу продължаване на санирането. Не може да поставим под риск и да оставим финансово необезпечени договори, ако останалите партии не подкрепят нейното продължаване. Поради достигането на разполагаемия към момента ресурс съм длъжна да предупредя кметовете временно да спрат приемането на нови документи, считано от 22 ноември т.г. Това са чисто финансови ангажименти, които не са обвързани с резултатите от изборите. Ако в качеството си на министър не спра временно програмата преди парламентът да отпусне нов финансов ресурс, означава да стана потенциален клиент на прокуратурата”,  обясни решението си министър Павлова.
След официално оповестеното й становище имаше много и най-различни коментари. „Заслужаваме си го, прост народ…” до „Наказват ни, защото не гласувахме за Цецка”. „Жалко, много жалко, тъкмо подготвихме документите и всичко свърщи. Кой знае в тая мътна политическа обстановка дали ще продължи програмата за саниране”, коментира домоуправител на блок в Смолян. Хората са безкрайно разочаровани, защото още малко им оставало, за да сключат договор, но сега край на надеждата им да санират блока си.

Между 60 и 80 на сто от малките фирми разчитат на програмата

Сред потърпевшите от евентуална промяна в програмата не са само жителите на съответните сгради, но и строителите. Строителният бизнес твърдо стоеше зад програмата и настоява тя да продължи и през следващата финансова година, за което в проекта на бюджет за 2017 г. отново са предвидени един милиард лева. Строителният бранш изрази надежда следващото правителство също да продължи програмата, защото на нея до голяма степен е разчитал през тази година.
Тази програма предимно е предназначена за малки и средни строителни фирми и именно тя  е "държала" малките в бизнеса. 4500 са фирмите, вписани в професионалния строителен регистър, между 60 и 80 на сто са малки и средни дружества, като поне половината от тях работят по тази програма, отчетоха от Камарата на строителите в България.

28 блока се санират в Смолян, 40 са под въпрос

28 блока се санират в община Смолян,  а над 40 са под въпрос при така създалата се ситуация . От Общината се надяват, че програмата ще продължи и през следващата година, защото тя е от изключителна важност за района. В Смолян зимата е дълга, а санирането ще намали разходите за отопление и замърсяването на въздуха от отоплението на въглища и дърва през зимния сезон. „Сложно е положението, защото за догодина са предвидени над 40 блока. Хората живеят с надеждата, че санирането  ще се случи“, коментира кметът Николай Мелемов. Около 1500 са домакинствата в Смолян, които очакват домовете им да бъдат санирани през 2017 г. „Те изминаха доста дълъг път, за да си оправят документацията, общината измина своя път, за да сключим договорите с тях. Наистина те живеят с голяма надежда, виждат как старите блокове се обновяват и стават красиви и как всички хора са доволни“, посочи още Мелемов.
Временното спиране на програмата важи и за тези, които имат договори с общината, но нямат с областта. Важи и за тези, които са сключили договори, но изпълнителите обжалват процедурата. Спирането на програмата няма да засегне започнатите проекти и сключените договори ще бъдат изпълнени докрай, увери министърът в оставка Лиляна Павлова.

Енергийна ефективност за 2 505 жилища в региона

Значителен е напредъкът при реализирането на Националната програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради в Смолянска област, като родопчани са сред първенците. По обобщена справка към 31 октомври 2016 година, данните сочат, че броят на самостоятелно обособените обекти със жилищно предназначение, финансирани до момента по Програмата за област Смолян е 2505 жилища в 55 жилищни сгради. Разпределението им по общини е следното: Девин – 306 самостоятелни жилища , разположени в 7 жилищни сгради;  Златоград – 327 самостоятелни жилища, разположени в 7 жилищни сгради,  Мадан – 436 самостоятелни жилища, разположени в 7 жилищни сгради, Рудозем – 186 самостоятелни жилища, разположени в 4 жилищни сгради; за община Смолян – 1210 самостоятелни жилища, разположени в 28 жилищни сгради и за Чепеларе – 40 самостоятелни жилища, разположени в една жилищна сграда.
Сключени са 55 договори за финансиране между Община - Областен управител и Българска банка за развитие. За 54 блока са приключили процедурите за избор на изпълнители на строително-монтажни работи, проектиране, надзор и оценка на съответствието. Броят на сградите със стартирали строително-монтажни работи е 26, а две сгради вече са въведени в експлоатация – по една в община Девин и община Златоград. Напреднаха строително-монтажните работи в общините Смолян, Девин, Златоград, Мадан и Рудозем, отчетоха от Областната управа.

Партийна „дъвка”

Досега повечето партии се обявяваха против програмата за санирането, но с оглед на електоралния й ефект може и да се възползват от нея. Схемата на финансиране  е следната - парите се осигуряват от Българската банка за развитие, а гаранциите и бъдещите плащания към нея са от бюджета. „Хората наистина оцениха ползите от Националната програма за безвъзмeздно саниране на многофамилни жилищни сгради. Тя достигна до над половин милион българи в цялата страна. За нас тази програма остава приоритет и ние ще гарантираме, че тя ще продължи, ако хората ни гласуват доверие”, съобщиха от ГЕРБ.
Националната програма за енергийна ефективност дава възможност на много семейства в област Смолян да подобрят условията на живот в домовете си. Санираните многофамилни жилищни сгради придобиват нов облик, апартаментите, разположени в тях повишават пазарната си себестойност, и един от най-значимите ефекти е осигуряване на по-висока сигурност, комфорт и по-ниски разходи за отопление на домакинствата, живеещи в тях. Енергийната ефективност на дома е от изключително значение за рационалното изразходване на семейния бюджет, особено в региони, като нашия, в които отоплителният сезон е с по-дълга продължителност и голяма част от битовите разходи се обуславят от това перо. Както за Смолянска област, програма е от полза за всички граждани. Това доказа и интересът към нея и реакциите след нейното спиране.

Засега съдбата на санирането е в ръцете на парламента. В проекта за бюджета за догодина са заложени гаранции за ББР за 261 млн. евро. Той мина вече на първо четене и се очаква да се гледа на второ през следващите седмици. "Ако получим подкрепа в Народното събрание, националната програма за саниране ще продължи и през 2017 г.", категорична бе Павлова.
Николай Михайлов,
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Никой не е против санирането, но тази схема е една голяма измама. Не може публичен ресурс да се харчи за частни цели, без ясни критерии, които ва важат за всички, дори за селските къщи. Второ, всеизвестна е далаверата-3 пъти надути цени за квадрат строителство.Краде се яко. Трето, кой санира, разровете се и ще разберете участието на партийния елит и кметовете. Това е една схема , по която са ограбени поне полвината пари и затова много време трябва да проверява прокурътурата-всички документи на фирмите за закупени и вложени материали, както и осигуряването на строителните работници.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I