-Г-н Мелемов, като областен координатор на ГЕРБ очаквахте ли тези резултати от първия тур на президентските избори?

-Естествено, че не съм ги очаквал. ГЕРБ е най-силната, най-голямата партия, издигнала най-подходящия кандидат за президент и очаквах победа.

-Какви според Вас са причините за загубата на областно ниво?

-Ако загубата беше само в Смолян, тогава щях да търся причините. Все пак резултатите ни са по-добри в сравнение с други области в страната. Така, че Националният щаб ще направи съответните изводи и анализи.

-Склонни ли сте да вините структурите по общини?

-Никога не съм търсил вина в структурите. Още повече, че това беше национална тенденция. По-скоро правим анализи и търсим резерв. За вина на структурите не говорим.

-Променяте ли стратегията си в кампанията през седмицата до балотажа?

-Не. Няма време да се променя стратегията. Смятам, че има един огромен резерв - над 50% от гласувалите са за другите партии. Надявам се, че те ще припознаят ГЕРБ, защото винаги съм мислил, че в политиката най-важно е да се върши добра работа, а хората ще я оценят. Затова съм оптимист, че резултатите на балотажа ще бъдат други.

-Защо според Вас се появи тази твърде значителна подкрепа за Веселин Марешки при нас?

-Моята теория е, че наистина стандартът ни на живот не е висок. Хората живеят трудно. А в него видяха възможният избор. Повярваха на манипулацията, че като президент той ще има правомощия да задължи всички да свалят цените на горивата и лекарствата. Така смятам аз.

-Само наличието на многото кандидати ли беше причина двамата основни претенденти Радев и Цачева да съберат общо под 50% от вота на хората?

-Според мен това е основната причина. Кандидатите бяха много. Проведоха добра телевизионна кампания. Но явно нямаше категоричен фаворит. 

-Какво би накарало останалите над 50% от гласоподавателите, които сега ще пренасочат своя вот, да подкрепят кандидата на ГЕРБ?

-Всичко, което е свършила партия ГЕРБ в национален мащаб като управление на държавата. Всичко, което сме направили ние в общината, в областта. Никога в Смолянска област не е имало толкова хубави пътища. А резултатите са постигнати само за две години. Разчитам делата ни да привлекат тези избиратели.

-Очаквате ли повече хора в неделя да задраскат квадратчето "Не избирам никого"?

-Не. Смятам, че родопчани са разумни и прагматични хора. Разумният човек не гласува срещу интереса си и очаквам победа за ГЕРБ.

-Правилно ли беше по Ваша преценка да се постави в залог правителството заради президентските избори?

-По моя преценка не е правилно, защото залогът наистина е огромен. Всички виждаме, че когато имаме стабилна държава, стабилно правителство, приходите в държавната хазна се увеличават. Тогава се случват добри нещата като цяло и в държавата, и в общините. Ние сме малки общини, без помощта на държавата трудно бихме правили инвестиции. Имаме 50 блока за саниране догодина. Без стабилна държава няма и европейски фондове. А ние разчитаме точно на тези европейски фондове. Предстои да вложим в Смолян 21 млн. лева по Оперативна програма "Региони в растеж" за инфраструктурни проекти. Отделно са 70 млн. лв. за втория воден цикъл. И ако има трус в държавата, всички тези проекти са в риск. Нали не се приема и това за заплаха!? Факт е, че всяко ново правителство има свои приоритети, които залага, и е в правото си да отхвърли приоритети на предходното. Опасявам се, че при друго правителство отново може да се стигне до блокиране на еврофондове. Това се е случвало при две правителства, различни от ГЕРБ.

-Как би се отразила на местно ниво евентуална оставка на правителството?

-Казах вече. Не само на Смолян, евентуален трус в държавата ще се отрази на всички общини. Вие видяхте, че правителството не дели общините на свои и чужди. Подпомогнати бяха общини, ръководени от кметове на различни политически сили. Оставка на правителството би създала проблеми не само на мен, а на всички кметове, в това число и на колегите извън ГЕРБ.

-Как ще коментирате появата на тази покана в блоковете „Орфей" 1, 2 и 3 в Смолян да гласуват с №17 със заплахата, че в противен случай ще спре санирането?

-Аз вече дадох няколко интервюта на тази тема и ми се струва, че темата се преекспонира. Единственото, в което може да бъде обвинен този инициативен комитет, залепил въпросния призив, е, че го е поставил на нерегламентирани места. Ако същото някой го говори на улицата или в центъра на града, не може да бъде упрекнат в нищо. Това си е тяхно мнение. Всеки има право да го изказва. В него има и доза истина. Така че не виждам защо му се придава такова значение. Казват, че това е заплаха. Каква заплаха е - заплаха за живот ли!? Защо никой не алармираше, че е заплаха, когато масово се тръбеше, че ще им вземат апартаментите, когато ги санират, че няма да имат право да ги продават, че ще връщат парите после? Всеки има право на мнение. Няма драма.
Въпросите зададе Николай Михайлов

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Да,този път преднината на Радев ще е 11%

    ОтговорИзтриване
  2. Зад гърба на Радев надничат хора , който са опасни за България!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I