На 79-годишна възраст почина писателят Никола Гигов. Съобщението за кончината на бежанеца от Западните покрайнини, търсещ истината за легендарния певец Орфей, която ни остави в наследство, се появи на личната му страница във Фейсбук. Поклонението ще бъде на 5 декември от 9.00 часа в катедралния храм "Св. Висарион Смоленски", а погребението от 12.00 часа в смолянските гробища.
Половин век от живота си, Гигов търси истината за легендарния певец. Според много наши и чужди авторитети той е най-големият изследовател - орфеист. За изследванията си е обиколил Родопите, 43 страни, бил е и аргонавт в Колхида. Той е автор на 60 книги, като 12 от тях са посветени на Орфей.
Никола Гигов e роден на 10.11.1937 г. в село Вълчи дол. Свързва живота си с Елена Хайтова - дъщерята на Николай Хайтов. Носител е на 100 национални и 30 световни награди. Почетен гражданин е на Смолян.  
Творчеството на Никола Гигов е преведено на повече от 25 езика.

24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Почивай в мир дядо Кольо. Поклон пред паметта ти.Цеко Стоянов Гигов

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I