Дружеството в Златоград плаща обезщетение

Бивш миньор осъди „Горубсо Златоград" 27 години след като е напуснал рудниците на предприятието. Дружеството ще трябва да плати на С.Х. 8 500 лева обезщетение за неимуществени вреди, причинени вследствие на професионално заболяване.
Родопчанинът работил като подземен рогошар, шинар и миньор в периода 1978-1987 година. След близо 10 години прекарани в мините, мъжът напуснал работа. През 2014 година обаче бившият миньор започнал да усеща лесна умора, засилващ се задух, кашлица. Те ограничили възможността му да упражнява тежък физически труд. Мъжът не можел да отиде дори до магазина, за да напазарува без да прави многократни почивки по пътя. Наложило му се да посещава лечебни заведение в столицата и в региона, като констатацията на лекарите била-Силикоза първа степен. С експертно решение от ТЕЛК била констатирана и трайната му нетрудоспособност.
Въпреки изминалите 27 години от напускането на рудниците и силикозната среда, магистратите отсъдиха в полза на заведения от С.Х. иск срещу дружеството.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. нищо не е това обезщетение...баща ми ги осъди за 5 000лв ама преди 1988г

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I