Проф.д.ик.н. Анна Недялкова – президент на ВСУ „Черноризец Храбър" и д-р Анелия Пържанова – директор на филиала в Смолян откриха курс за допълнително обучение, с който дадоха официален старт на дейността на Института за интегрирано управление на общините.
„За нас е чест да бъдем в този регион. Не е случайно откриването на нашия нов Институт за интегрирано управление на общините да бъде тук", заяви Анна Недялкова. Тя изказа специални благодарности към областния управител Недялко Славов за подкрепата към филиала в Смолян и на д-р Пържанова за непрестанните усилия и, че успява да направи филиала едно място за стартиране на нови инициативи. „За тези години, в които сме в Смолян, имаме над 3 400 наши възпитаници, с които се гордеем", каза проф. Недялкова и пожела успешно и ползотворно обучение.
Областният управител Недялко Славов приветства проф.д.ик.н. Анна Недялкова,  д-р Анелия Пържанова, представителите на ВСУ „Черноризец Храбър, кметове, заместник-кметове, лектори. „Благодаря за предоставената възможност да представя кратка лекция по теми, които считам за изключително важни. Поздравявам Варненския свободен университет и филиала в Смолян затова, че са подбрали спектър от въпроси, които са от голямо значение за кметовете и представителите на местната власт. Точно е подбрано и времето за провеждането на обучението, тъй като по-голямата част от мандата на местната власт все още предстои. Всеки един от нас има с какво да обогати своя опит, да получи нови познания. Разчитам на откровен и прагматичен диалог  и  това е също част от взаимодействието между нас – институции, представители на държавна власт, на местна власт, на неправителствен сектор. Именно в доброто ни сътрудничество се крие ключът на успеха ни като регион", посочи Славов.
„Областният управител е длъжен да подпомага всяка една местна инициатива, която е в полза на гражданите на съответната община. Стремя се да подпомагам всяка една община в област Смолян, независимо от политическата принадлежност на местната власт. Важно е да се подхожда държавнически и да се подкрепят действията в защита на обществения интерес", отбеляза Славов, представяйки първата тема от обучителната програма - „Взаимодействието между регионална, държавна и общинска власт". 
Той засегна темата за правомощията на институцията Областен управител.    „Говорейки за нашето взаимодействие с държавните институции, ние се опитахме да въведем общи принципи и стандарти в работата на отделните служби в посока прозрачност и откритост. Мисля, че успяхме да направим държавните институции по-отзивчиви и достъпни  за гражданите. Това се потвърждава и от изследвания на независими неправителствени организации, които показват, че индексът на корупция сред държавните институции в нашия регион е сред най-ниските за страната", посочи Славов.
Специално внимание той отдели на политиките в областта на развитието на региона, механизмите за упражняване на контрол върху решенията на общинските съвети и посочи добрите и лошите практики. 
Славов засегна теми, свързани с основните принципи в работата му с  държавните институции, важността на доброто взаимодействие между местната общинска власт, областния управител и правителството за постигане на добри резултати в  сферата на здравеопазване, икономика, инфраструктура, туризъм. „Много неща в нашия регион са постигнати в резултат на доброто взаимодействие между институциите и много неща са пропуснати, тогава когато тази връзка е липсвала или не е била достатъчно силна", завърши областният управител на Смолян.
 Курсът за допълнително обучение на кметове, заместник-кметове, председатели на общински съвети и служители в общините от Южен централен район, организиран от Института за интегрирано управление на общините към Варненски свободен университет „Черноризец Храбър" се провежда от 8 до 10 декември в к.к."Пампорово". Програмата е наситена с теми пряко свързани с местното управление, архитектура и градоустройство, комуникационно-транспортна система, проблеми и предизвикателства, електронни платформи и др.




Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I