Бедните се отопляват на дърва независимо от голямата хамалогия по добиването, рязането и подреждането им. Едва ли казваме нещо ново, всички го знаят, особено в Родопите. Хората се дразнят на чиновници от министерства и разни инспектори от здравни и екоинституции, които обясняват по медиите, че въздухът е мръсен в Смолян,  най-вече заради отоплението с дърва. Институциите си обясняват, но никой не предлага на хората алтернативи, нито пък се увеличават доходите им. Заради скъпата електроенергия около 80% от смолянчани се отопляват на дърва и въглища. Доста къщи са с локално парно, което освен по-добро отопление, отделя и много повече вредни емисии. Димът от печките, съчетан с изгорелите газове на автомобилите се задържа повече време над областния град и особено се наблюдава сутрин, когато градът е „захлупен" от смог. Замърсяването на въздуха с фини прахови частици си остава сериозен проблем. От много години Смолян попада в Топ 10 на най-замърсените с тези частици градове в България. Причината е заради отоплението с дърва и въглища. Това сочат данните на Изпълнителната агенция по околната среда и водите, която обявява периодично  резултатите от измерването на наднорменото запрашаване в градовете на страната.

Какъв мръсен въздух, живеем ден за ден

„Какъв мръсен въздух. Живеем ден за ден, всеки ден умират хора, чувате ли камбаната все бие на умряло. Няма да умрем от мръсния въздух, а от мизерията в нашата страна, която бавно ни убива. Животът ни е борба за оцеляване, стига с това лицемерие и популизъм на политиците. Казват си статистиките и толкова", коментира темата пенсионирана учителка от Смолян. Наташа си спомня как преди двайсет години са се отоплявали на ток и как не са се притеснявали да си платят сметката. Съпругът й също е пенсиониран учител, който по неволя зимните месеци се превръща в огняр. Семейството от много години се е принудило да прибегне до отопление с дърва. През летните месеци се спестяват от пенсиите, за да си закупят твърдото гориво. Живеят в апартамент и при тежки зими като тази им отиват до 10 кубика, защото са си в къщи. Грубо към 500 лв. им струва топлото. Взели са стара печка от село, на която може да си готвят и да си топлят вода за измиване на чиниите. Тъй като целият им блок използва дърва за отопление, няма къде да се поставят. Съпругът на Наташа ги складира в  избата и по терасите.    


Депутат цепи дърва?

„Знаете ли как искам един от депутатите да направи това, което аз от години правя, за да осигуря отоплението и тогава ще видят те. Изобщо не ме интересува, че въздухът бил мръсен. То е мръсно всичко около нас. Сега пък всеки ден чистя сняг, а и дървата се намокриха. Ставам от сън и започвам да се ядосвам. Да  ни дават европейски пенсии и заплати и ще се топля на ток", коментира 53-годишният Малин. „ Да не мислят тия със статистиките, че ми е много приятно да ходя да си добивам дървата, да ги товаря и карам до Смолян, после да ги разтоварвам, да ги режа, подреждам... После да палим печки, да чистим комини и боклуци. Но няма друг начин", обяснява разсърден мъжът.
„Дървата са си дърва, ако спре токът, какво правим? Виждате при тези бедствия има села без ток по няколко дни, а през 2015 г. и в Смолян като падна големия мартенски сняг от една до две седмици нямаше ток на различни места. Мои съседи ходиха при техни роднини с печки на дърва. На студено стои ли се, а и трябва да се готви",  посочва предимствата на отоплението с дърва Снежана. 37-годишната жена казва, че и това което ядем е вредно и ядовете от трудното ни ежедневие са много и е нормално и  въздухът да е мръсен.  

По два чувала на месец от пенсийката

Масово се купуват и чували с дърва. Единият месец два чувала, следващият пак два и така, защото хората не могат наведнъж да осигурят средства за цялата зима. Така прави  70- годишната Елена. „Не мога да купя повече, затова синът ми с колата взема по два чувала всеки месец и така го карам. Сиромашия, какво да се прави", споделя  жената. Повечето от хората преминават през това. Но никой не го прави от желание, а от необходимост, за да оцелее. Кризата удря здраво хората и те търсят начин да се справят с нея. Има и такива, които горят гуми, дюшеци, стари мебели и други боклуци, с което запушват комините и правят пожари.
Статистиката на горските сочи, че август е най-силният месец за добив и продажба на дърва за огрев от държавните кории. Точно, защото хората предпочитат да се запасяват с дърва за отоплителния сезон в края на лятото и началото на есента, за да има достатъчно време дървата да изсъхнат и да отопляват по-ефективно.
Дървата от бук, които са предпочитани от населението в Смолянско, се предлагат на цени между 65 и 70 лв. за кубик, като всяко година има повишение  с около 10 лв. Еловите дърва вървят на  цени от 55-60 лв. за кубик. Едно домакинство има нужда между 10 и 15 кубика дърва за зимния сезон. А за тези с локално парно доста повече, до 20 кубика. Елементарна сметка показва, че за топлото хората трябва да отделят от 600  до 700  лв. Заради кризата има и ръст в продажбата на дърва на лизинг, както и вземането на бързооборотни кредити  с погасяване от 3 до 6  месеца. Най-евтино остава отоплението на изрезки от гатери. Цената на един вързоп дървени изрезки от 3 кубика върви на цена от 30 до 55 лв.

Важно е да оцелеем и тази зима

Складираните дърва в междублоковите пространства и по тротоарите създават проблем и за снегопочистващата техника. Където и да погледне човек вижда складирани дърва на всевъзможни места. В Смолян целогодишно се режат и доставят дърва. Дори в летните месеци шумът от резачките не спира. Хората предвидливо се запасяват, защото не е тайна, че в града зимата продължава до шест месеца. А тазгодишната зима със студ и сняг стресира хората, защото доста от запасите им се изчерпаха преди месец януари да е свършил.
Независимо от статистиките за състоянието на въздуха родопчани няма как да се откажат от отоплението на дърва заради постоянно покачващата се цена тока, нарастващата безработица и ниските доходи. А единственият начин за справяне със замърсяването е поне 50% от домакинствата да преминат на отопление с ток или газ. Кризата пък все повече се задълбочава, така, че основният начин за отопление ще си останат дървата. Блоковете все повече ще изглеждат като складове за дървен материал. През това време статистиката ще продължава отчита замърсяване на въздуха, а родопчани ще продължават да се топлят, както могат. Именно заради тази криза никой не мисли за глобалните процеси в климата и как човекът влияе върху него. Важно е да оцелеем и този ден.   
Николай Михайлов
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. А пясъкът по улиците, който целогодишно е по пътните платна, май никой не го вижда! Не е нормално Смолян да е по-запрашен от Пловдив и други градове. Малки деца играят на детска площадка, до блок Строител, ул.Острица, а покрай тях профучават коли и вдигат облаци от прах / това е и през лятото/.Това не съм го виждал в никой град.

    ОтговорИзтриване
  2. За мен това си е чист лобизъм за търговци на коли,ток,газ!!!! И нашите усложливи политици като нищо за да вземат рушвета безочливо ще забранят на хората и да се отопляват... Взеха им хляба,спестяванията,имотите,защитават престъпниците и сега да забранят и топлото.... Абе що всички през зимата не ни вземат в затвора в Герзовица та и ние да се почувстваме като хора..

    ОтговорИзтриване
  3. И решете най-после пари за ток ли да даваме или за най-скъпата вода в България?!?!?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I