Тонове мъртва риба, която не може да бъде извадена от язовир „Въча", създава опасност от биологично замърсяване със сериозни екологични последици. За това сигнализира собственикът на рибовъдното стопанство, което беше унищожено заради маловодие, цитиран от БНТ. Работата на водноелектрическа централа от системата на НЕК е довела до спадане на нивото под минималния за сезона обем и това е причинило измирането на стотици хиляди риби. За случая са информирани Министерството на околната среда и водите и Басейнова дирекция – Пловдив.
Рибовъдното стопанство на Недялко Колаксъзов потъва в язовир „Въча" с темпото, с което се източва водоема. Проблемите започнали още през лятото на 2016 г. След последното спадане на нивото преди няколко дни, съоръженията ударили дъното.
„Ние не знаем всичко това, което е изпокъсано, измачкано, може рибата да е измряла вътре и сега като започне да се маха всичко това, да изплува и да тръгне по водоема", посочи Колаксъзов.
Преди инцидента в мрежите имало около 90 тона пъстърва. На дълбочина от метър и половина рибата нямала никакъв шанс да оцелее. Инфраструктурата, създадена по европейски проект за един милион евро – също.
„Мъчихме се да предотвратим да заминат тези пътеки и всички тия садки надолу към стената на язовира, тогава ще стане още по-страшно", посочва управителят на стопанството Христо Христов.
Тонове пъстърва от язовир „Въча" не могат да бъдат спасени, работници вадят последните машини и съоръжения от водата, рибното стопанство е напълно унищожено.
Недялко Колаксъзов опитал да избегне катастрофалните последици като подал сигнал на Зеления телефон на Министерството на околната среда и водите. От отделът за контрол на язовирите му обяснили, че водата се използва за производство на електроенергия и са източени с пет милиона кубически метра повече от разрешеното.
По информация на Националната електрическа компания, допълнителният ресурс е бил необходим за гарантиране на енергийната стабилност. Басейнова дирекция – Пловдив разследва случая. Ако бъде установено неспазване на месечният график, енергодружеството може да бъде глобено от 10 000 до 25 000 лева.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I