Зимата у нас винаги има специфичен мирис. На кисело зеле, дърва и кюмюр. Ароматите са осезаеми във всеки български град. В Родопите пък са част от чара. Да излезеш на балкона и да поемеш дълбоко в дробовете си миризмата из комините от твърдото гориво за отопление, както и да усетиш претакането на бидона със зеле на комшията-няма грешка, зимата е дошла. Колко нашенци не свързват детството си с подобни аромати? А какво е чудното сега? Просто миризмата е наречена „замърсяване с фини прахови частици", а в Европа това е минало от края на 19 век. Та, затова и ще се глобяваме. Замърсяването на атмосферния въздух в градовете в ЕС трябва да се намали. При нас това означава-край с отоплението на дърва и въглища, иначе санкции. Поне така се мъчат да ни наложат от Брюксел. Докато все още някой бръсне „сърцето на Европа" за нещо.
Промишлеността като главен виновник за замърсяването на въздуха в Кърджали остава вече в миналото, а основната причина се нарича… бедност. Огромен процент от населението на градовете в Топ 10 по мръсен въздух-Кърджали и Смолян, се отоплява на твърдо гориво. Вътрешно и външно, но фините частици се вдишват главно от дървата и въглищата, на които разчитат родопчани, за да осигурят топлото през зимата. Фактурите за ток пък служат предимно за подпалка. Дължината им поне е удобна за целта. За вътрешна употреба остава ракията.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Да, жалко! Брюксел иска да ни накара да дишаме чист въздух!
    Ние все пак си предпочитаме дима от нашите комини!
    Е е , ще боледуваме, но това е част от нашето битие.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, жалко! Брюксел иска да ни накара да дишаме чист въздух!
    Ние все пак си предпочитаме дима от нашите комини!
    Е е , ще боледуваме, но това е част от нашето битие.

    ОтговорИзтриване
  3. Каквото и да измислят умните управляващия, бедния човек ще се отоплява така както му е най евтино и гуми ще горят само да влезнат в печката. На такъв хал сме така ще го караме. Когато забогатеем ще минем на ток или на газ ако дойде някога тръба до Смолян, засега това е. И не си мислете Господа-Другари че ще ни уморите, засега оцеляваме 13 и повече века.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I