„ВиК"-Смолян с „уникален" бизнес-план за един от най-бедните региони

В Смолян се ползва най-скъпата вода в страната, но цената й на кубик предстои да поскъпва всяка година. Това е заложено в „бизнес-плана" на „ВиК" в периода 2017-2021 година. Той вече е предложен на Комисията за енергийно и водно регулиране като предстои да бъде одобрен именно от КЕВР. Според него, още през настоящата година цената на питейната вода ще трябва да стане 2,28 лева за кубик като в цената не е включен ДДС. Предвидено е увеличение през всяка година в периода като целта е цената без ДДС да достигне 2,40 лева за кубик през 2021 година. Като основание от водното дружество посочват, предвиденото в закона уеднаквяване на цената на предоставяната услуга- без оглед дали водоснабдителната система е гравитачна или помпажна.
Припомняме, че новите цени на питейната вода влязоха в сила на 1 юни м.г. В момента клиентите на „ВиК"-Смолян заплащат по 1,88 лева за кубик с ДДС за гравитачната, а помпажната вода е на цена от 2,38 лв. за кубик с включено отвеждане и пречистване.
Същевременно обаче инвестициите от страна на водното дружество във ВиК-инфраструктура намаляват прогресивно. През 2014 година, при старите цени на  водата, те са били в размер на 783 000 лева, достигайки до скромните от 450 000 лева през миналата година.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Цените на водата могат да паднат, ако се уволнят всички герберски хрантутници назначени повсеместно във ВиК районите по общини и в шапката на дружеството. Що не направите едно журналистическо разследване, колко хора има по общинските структури на ВиК, в пречиствателните станции и тн. И ще видите , че поне 50 % могат да сесъкратят.

    ОтговорИзтриване
  2. Защо в "израни" села водата не се плаща? За едни може , а за други ще се вдига цената която е най-висока в цяла България?? И не става за пиене....

    ОтговорИзтриване
  3. Екстра,за робите даже трябва да е 10 лв

    ОтговорИзтриване
  4. 14 януари 2017 г., 11:44, Вярно е и е всенародна тайна че има даже съветници на яслата на В и К...А нали след водния цикъл няма загуби....Сега какво е оправданието?

    ОтговорИзтриване
  5. Краде се яко вода в селата.Нека от ВиК извадят водомерите извън парцелите и ще видят за какво става на въпрос...Събираемостта ще се повиши поне с 40 процента.

    ОтговорИзтриване
  6. Златна вода, златен боклук за златните хора на Родопа. Осъзнайте се господа-другари управници, че един ден със черни букви ще са изписани в тъмната история имената ви, а ние всички ги знаем и помним като родопски слонове.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I